Τα βότανα και η σημασία τους στη ζωή μας!

Γράφει η Νικόλ Στυλιανού Διαιτολόγος Διατροφολόγος.

Κάποιες φορές οι φυσικοί τρόποι θεραπείας είναι πιο αποτελεσματικοί για πρόληψη ή αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων υγείας, εντάξτε τα βότανα στην ζωή σας.

Τα βότανα βοηθούν ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, χαμηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, πονοκεφάλους, οστεοπόρωση, πόνοι κατά την διάρκεια της περιόδου, εμμηνόπαυση, κρυολογήματα, δυσκοιλιότητα, διαβήτης και προσφέρουν στην καλή λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος, ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και γενικότερα πολλά από τα βότανα προσφέρουν χαλάρωση και μείωση του άγχους.

Καρδιακές Παθήσεις
Τα βότανα που προστατεύουν από καρδιακά προβλήματα είναι: σκόρδο, κόκκινο πιπέρι, δεντρολίβανο, ελιά, μελισσόχορτο, μοσφιλιά και οι ανθοί της.

Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση
Αυτά τα άτομα νιώθουν συνεχώς κούραση και μπορούν να έχουν ενεργεία με δεντρολίβανο, κόκκινο πιπέρι, δυόσμο, σπατσιά.

Χοληστερόλη
Μειώστε τα επίπεδα χοληστερόλης με σκόρδο, φύλλα ελιάς, δάφνη, δεντρολίβανο, κόκκινο πιπέρι, ανθοί μοσφιλιάς.

Πονοκεφάλους
Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες ότι τα βότανα βοηθούν εξαιρετικά στην μείωση των πονοκεφάλων. Κάποια βότανα είναι: Δυόσμος, βασιλικός, μέντα, μελισσόχορτο.

Οστεοπόρωση
Χαρουπόμελο, κουλούμπρα, κουνουπίδι, ραπανάκια, φύλλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου

Πόνοι κατά την διάρκεια της περιόδου
Το βότανο Αχίλλεια μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες μιας γυναίκας και να μειώσει τους πόνους κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Κάποια άλλα βότανα που βοηθούν είναι τα φύλλα μούρων και η λυγαριά.

Εμμηνόπαυση
Επίσης το Αχίλλεια βοηθά τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση όμως αυτό που βοηθά περισσότερο είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για ρύθμιση του μεταβολισμού και γενικότερα ενίσχυση του οργανισμού.

Κρυολογήματα
Ιδιαίτερα τον χειμώνα το κρυολόγημα είναι πολύ συχνό γιατί όλοι μας βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους. Κάποια βότανα που βοηθούν ιδιαίτερα είναι το τζίντζερ για τον πονόλαιμο, φύλλα μέντας, άνθη σαμπούκου και φλαμουριάς, φύλλα ευκαλύπτου και εχινάτσια.

Δυσκοιλιότητα
Εκτός από τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, τα βότανα είναι εξαιρετική πυγή καταπολέμησης του προβλήματος. Τα βότανα που βοηθούν είναι το τσάι τριαντάφυλλου, ρίγανη, πράσινο τσάι, τσάι χαμομήλι και τσάι γλυκάνισου, λιναρόσπορος, τσουκνίδα, γλυκόριζα, αγκινάρα.

Διαβήτης
Τα βότανα που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη είναι τα φύλλα καρύδας, δεντρολίβανο όμως αν έχει ένα άτομο υψηλή αρτηριακή πίεση καλό θα ήταν να το αποφύγει, φύλα μεσπιλιάς, φύλλα φασολιών, φύλλα ρεβιθιών, φύλλα μουριάς, τσουκνίδα, κιούλι, βαλεριάνα, σκόρδο και κρεμμύδι.