«Αποστολή Νερό»: Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση νερού

Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) και χρηματοδότηση του ιδρύματος της Coca-Cola

Μια από τις καλύτερες χρονιές, από πλευράς βροχόπτωσης, διανύει φέτος η Κύπρος. Ωστόσο περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν, αφού η χώρα μας μαστίζεται συνήθως από παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, επαναφέρει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση, εγρήγορση και σωστή διαχείρισή του.

Σε εταιρικό επίπεδο, μία από τις δράσεις που ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο για την εξοικονόμηση νερού ήταν το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό». Το Πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, ωστόσο η Κύπρος θα συνεχίσει να επωφελείται από τα αποτελέσματά του και τα επόμενα χρόνια. Το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με την Α/φοι Λανίτη και την Coca-Cola. Χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά, με $680.000, από το Ίδρυμα της Coca-Cola στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσης της εταιρείας για επιστροφή του 100% του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων της στις τοπικές κοινωνίες και από αυτό επωφελήθηκαν περισσότεροι από 83 χιλιάδες κάτοικοι του νησιού. Συγκεκριμένα, από τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος επιτεύχθηκε η συλλογή, επαναχρησιμοποίηση και εξοικονόμηση σε ετήσια βάση, περισσότερων από 40.273.000 λίτρων νερού ετησίως.

H Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, τόνισε πως το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» έχει ιδιαίτερη αξία για την Κύπρο καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας, ενώ είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. «Δέσμευση του Ομίλου μας είναι να συνεχίσει να επενδύει σε περιβαλλοντικά προγράμματα και να εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη», σημείωσε.

Video

Σύμφωνα με την Αραβέλλα Ζαχαρίου, Συντονίστρια της Μονάδας Εκπαίδευσης  για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα περιβαλλοντικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Δεν ήταν ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με χρήματα απόδοσης φιλανθρωπίας, αλλά είναι μέρος του συνολικού στρατηγικού τους σχεδιασμού για θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος υλοποιήθηκαν 19 σημαντικά έργα ανακύκλωσης και συλλογής γκρίζου, βρόχινου και επιφανειακού νερού. Αναλυτικά:

  • 10 σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 3 σε γήπεδα ποδοσφαίρου (Γήπεδο Κολοσσίου, Δασάκι Άχνας και Μακάρειο Στάδιο)
  • 4 σε τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Πεδουλά, Αθαλάσσας και Σαλαμιούς).

Επίσης, εγκαταστάθηκαν 80 συστήματα εξοικονόμησης νερού στο Δημοτικό και Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, ενώ στην Πύλη Αμμοχώστου εγκαταστάθηκε σύστημα συλλογής βρόχινου και επιφανειακού νερού, από το οποίο ποτίζονται πάρκα του δήμου Λευκωσίας.

“Το μεγαλύτερο, όμως, κέρδος από το «Αποστολή Νερό» ήταν η καθοριστική συμβολή του στην καλλιέργεια μίας νέας κουλτούρας για την ορθολογική χρήση του νερού, στην ευαισθητοποίηση και στην επιμόρφωση και εκπαίδευση τόσο εκπαιδευτικών όσο και μαθητών”, αναφέρει η συντονίστρια του Προγράμματος, Κωνσταντίνα Τολη, Senior Programme Officer του GWP-Med.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έτυχαν επιμόρφωσης 280 εκπαιδευτικοί και 30 τεχνικοί, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό υπό τον τίτλο «Το Άλλο Νερό», συνεχίζει να αξιοποιείται σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.