Η Τέχνη του Λουτρού από τον οίκο Dior

Από αμνημονεύτων χρόνων, οι γυναίκες πάντοτε μεταμόρφωναν την ώρα του μπάνιου σε μια στιγμή απόλαυσης, γαλήνης και εξαγνισμού. Για κάθε γυναίκα, ο πολύτιμος αυτός χρόνος είναι ένα ραντεβού με τον εαυτό της· ένα ραντεβού που απολαμβάνει στον δικό της ρυθμό, με τα αρώματα να αναμειγνύονται με τις υφές ομορφαίνοντας το σώμα και τα σαπούνια και τα μυστικά να απαλύνουν τόσο την επιδερμίδα όσο και την ψυχή.

 

Για αυτό το διαχρονικό ιντερλούδιο, το J’adore προσφέρει τώρα ένα τελετουργικό μπάνιου που εντείνεται μέσα από τις αισθητηριακές απολαύσεις –ωδή στις συμφωνίες του θρυλικού μπουκέτου λουλουδιών του. Αυτή η εμβληματική, άκρως προσωπική στιγμή είναι η υπογραφή J’adore, από το αρχικό μπάνιο σε λιωμένο χρυσάφι που γυρίστηκε από τον Mondino μέχρι τον σύγχρονο γυναικωνίτη με πρωταγωνίστρια τη Charlize Theron μπροστά στην κάμερα του Romain Gavras. Σήμερα, η τελετουργία μπάνιου Jadore ενορχηστρώνεται γύρω από  πολλές στιγμές, με ένα νέο, ελαφρώς αφρώδες έλαιο για το μπάνιο και το ντους, το Lait Sublime – beautifying body milk, και το Gelée dOr – shimmering body gel που φωτίζει την επιδερμίδα.

 

Τελετουργία μπάνιου Jadore.

Ένα θεϊκό, εξαιρετικά αισθησιακό μπάνιο.

Μια στιγμή αφιερωμένη αποκλειστικά στον εαυτό σας.

Μια στιγμή απόλυτης πολυτέλειας.

 

 

Jadore, ένα τελετουργικό από χρυσάφι και νερό

 

Σαν να βυθίζεται στη διαχρονική πολυτέλεια, ακολουθεί τα βήματα ενός τελετουργικού ενορχηστρωμένου με απόλυτη ακρίβεια, πλήρως παραδομένη στην απόλαυση που πηγάζει από το να φροντίζει τον εαυτό της.

 

Μαγνητισμένη από το χρυσό καπάκι που μοιάζει να ζωντανεύει μέσα από τους κυματισμούς των καμπυλών του θρυλικού αμφορέα, ανακαλύπτει το νέο έλαιο για το μπάνιο και το ντους. Παίρνει στα χέρια της το μπουκάλι-κόσμημα και ρίχνει το μεταξένιο έλαιο στην παλάμη της… αμέσως, όλες της οι αισθήσεις ξυπνούν. Η μεταξένια υφή του ελαίου γλιστρά στην επιδερμίδα, περικλείοντάς τη με αισθησιακή απαλότητα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μόλις έρθει σε επαφή με το νερό, το έλαιο μεταμορφώνεται σε έναν ανάλαφρο, αρωματισμένο αφρό. Οι λουλουδένιες νότες του J’adore ξετυλίγονται, με πρώτο το Γιασεμί και έπειτα όλα τα υπόλοιπα άνθη που χρωματίζουν το μπουκέτο του. Η αίσθηση της καθαρότητας και της φρεσκάδας συνδυάζεται με εκείνη του μεταξιού που γλιστρά στην επιδερμίδα, σε μια εμπειρία απόλυτης απόλαυσης που αγκαλιάζει όλες τις αισθήσεις.

Αφού βγει από το νερό, παίρνει στα χέρια της το στρογγυλεμένο, καμπυλωτό μπουκάλι του Lait Sublime – beautifying body milk και εφαρμόζει μια γενναιόδωρη ποσότητα του απαλού αυτού γαλακτώματος που απλώνεται εύκολα και απορροφάται αμέσως. Η υφή του είναι ανάλαφρη και ρευστή, με υπέροχο άρωμα. Εμπλουτισμένη με νέκταρ βαμβακιού, αγκαλιάζει την επιδερμίδα με ένα απαλό, ενυδατικό πέπλο. Χάρη στο εκχύλισμα άνθους Γιασεμιού, το γαλάκτωμα παρατείνει τις πρώτες νότες που το μπάνιο έχει ήδη αφήσει στην επιδερμίδα. Το λουλουδένιο μπουκέτο του J’adore ανθίζει διακριτικά, τόσο απαλά…

Τέλος, έρχεται η στιγμή να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα ομορφιάς με ένα νέο, πολύτιμο βήμα.

 

Το νέο Gelée dOr – shimmering body gel διατίθεται σε ένα μεγάλο, στρογγυλό γυάλινο βαζάκι με χρυσό καπάκι και την προσκαλεί να εφαρμόσει μερικές χρυσαφένιες σταγόνες με τα δάχτυλά της. Αισθησιακή και ελκυστική, η μεταξένια, λαμπερή υφή του ακτινοβολεί με μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού και είναι εμπλουτισμένη με μαργαριταρόριζα. Όταν εφαρμόζεται σε μικρή ποσότητα, μαγνητίζει τα βλέμματα δίνοντας διακριτική λάμψη στο ντεκολτέ και στους ώμους. Λεπτόρρευστο και δροσερό, απορροφάται γρήγορα αφήνοντας ένα διακριτικό πέπλο χρυσαφένιας λάμψης που ομορφαίνει την επιδερμίδα.

Λίγες μόνο σταγόνες του μεταξένιου, θρεπτικού Huile Divine – dry silky body and hair oil, και η βασίλισσα J’adore είναι έτοιμη, μετά από ένα τελετουργικό μπάνιου απαράμιλλης πολυτέλειας και φινέτσας.

 

Η γυναίκα J’adore, την οποία ενσαρκώνει η πάντοτε υπέρλαμπρη Charlize Theron, είναι μια βασίλισσα –και το άρωμά της, πραγματικό κόσμημα. Ευγενής και λαμπερή, μας παραπέμπει σε έναν ασύγκριτο φανταστικό κόσμο, τον οποίο συνθέτουν εικόνες βασιλικών λουτρών, απαστράπτουσας θηλυκότητας και πολυτελών τελετουργικών. Κλεοπάτρα, Νεφερτίτη, Μαρία Αντουανέτα… Θέλοντας να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, ο Οίκος Dior ζήτησε από την καταξιωμένη ειδικό στα αρώματα Élisabeth de Feydeau* να φέρει στο φως τα μυστικά τελετουργικά των λουτρών των τριών αυτών βασιλισσών.

 

Η ευχαρίστηση που απορρέει από το λουτρό, έναν χώρο αγνότητας και αναγέννησης, σχετίζεται με την κατοίκηση του σώματος του ατόμου και με τη βίωση της υλικής υπόστασής του. «The being begins with well-being» (μτφ. «Η ύπαρξη ξεκινά από την ευεξία»), είπε ο Γκαστόν Μπασλάρ δηλώνοντας έτσι ότι η ευεξία περιλαμβάνει και μια κοινωνική διάσταση και ότι μυρίζει όμορφα. Το άρωμα συνδέεται στενά με το λουτρό, το οποίο, ανάλογα με την εποχή, θεωρείται ως θεραπεία ή ως απόλαυση –πάντοτε όμως ως πολυτέλεια. Είτε ως προνόμιο της βασίλισσας, είτε ως πληθωρική και εξωφρενική αισθητηριακή απόλαυση των ευνοουμένων, το λουτρό αποτελεί μια αρτίστικη αναπαράσταση του εαυτού.

 

 

Το λουτρό της Κλεοπάτρας

 

«The poop was beaten gold, purple the sails, and so perfumed that the winds were love-sick.»

(μτφ. «Η μεν πρύμνα αυτού ήτο εκ χρυσού σφυρηλάτου, τα δε ιστία πορφυρά και τόσον αρωματώδη, ώστε οι άνεμοι εθώπευον αυτά ερρωτύλως.»)

 

Γνωστή ως πραγματική καλλονή, η Κλεοπάτρα υπερέβαινε όλους τους θνητούς χάρη στο άρωμα, το οποίο της προσέδιδε μια αύρα, μια τήβεννο φωτός που προοριζόταν μόνο για τους θεούς. Ως βασίλισσα της Αιγύπτου, θεωρήθηκε θεότητα. Η Κλεοπάτρα, κόρη του ήλιου, φορούσε το άρωμα ως ιδιότητα συνδέοντας τη δύναμή της με εκείνη των θεών. Για να τονίσει και να αναδείξει το χρώμα της επιδερμίδας και των ματιών της, χρησιμοποίησε κατά κόρον πολλές συνταγές που καταγράφηκαν σε ένα ελληνικό χειρόγραφο με τίτλο «Περί των υπό Κλεοπάτρας γεγραμμένων εν τω κοσμητικώ» («Kosmètikon of Kléopatra»). Το χειρόγραφο αυτό αποκαλύπτει και μερικές θαυματουργές συνταγές, όπως το λουτρό σε γάλα γαϊδούρας, σκοπό για τον οποίο η βασίλισσα διατηρούσε το δικό της κοπάδι αποτελούμενο από 700 ζώα. Στο λουτρό προστίθετο και χυμός αλόης, από το ελαιώδες φυτό που ευδοκιμεί κυρίως στην Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, την Αραβία και την Ινδία. Γνωστή από την αρχαιότητα, στην Αίγυπτο η αλόη φημολογείτο ότι κρατά αναλλοίωτη την ομορφιά των γυναικών. Αυτός είναι και ο λόγος που περιλαμβανόταν σε πολλά καλλυντικά, ενώ οι Αιγύπτιοι την αποκαλούσαν το «φυτό της αθανασίας».

 

Όπως όλες οι πλούσιες γυναίκες της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό ομορφιάς. Μπορούμε να τη φανταστούμε καθισμένη σε ένα χαλάκι από γιουγκίδες, να πραγματοποιεί τις πολυάριθμες εκπλύσεις της με τη βοήθεια των σκλάβων της. Έπειτα, οι σκλάβοι θα κάλυπταν το σώμα της με αρωματικές αλοιφές, όπως λάδι μαύρου κύμινου από τους σπόρους του άνθους νιγέλλα. Με σεβασμό και αφοσίωση, θα της ζητούσαν να εισπνεύσει το άρωμα του λωτού, προτού ρίξουν γιρλάντες λουλουδιών στο στήθος της.