Τα βάσανα του στρινγκ (όχι δεν είναι αστείο)

Το αιώνιο debate σε ό,τι αφορά τα γυναικεία εσώρουχα αφορά τον τύπο, το σχήμα και το μέγεθος τους.

Πρακτικότητα εναντίον sexyness, σχολαστικότητα εναντίον ανεμελιάς, πρόθεση (συνήθως πονηρή) εναντίον αδιαφορίας… Σιγά το σοβαρό ζήτημα θα πει κανείς και την αιτία να διχάζεται ο γυναικείος πληθυσμός, ωστόσο μέσα στα χρόνια, με το σφυροκόπημα της βιομηχανίας της μόδας για πιο αισθησιακές εμφανίσεις, τα στρινγκ έφτιαξαν κάτι σαν αυτοκρατορία στα συρτάρια κάθε γυναίκας που σέβεται την εμφάνιση και τη σέξι πλευρά του εαυτού της (σοβαρά τώρα).

Φυσικά δεν ανταποκρίνονται όλες με την ίδια φυσικότητα στη χρήση αυτού του ρούχου και γιατί θα έπρεπε άλλωστε; Δεν πάει και τόσος καιρός που αυτό το τόσο δα κομματάκι ύφασμα έγινε με το ζόρι καθεστώς και πρέπει όλες να το ανέχονται σε σημεία που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτα. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ρατσισμού ή εξοικείωσης, μόνο οι ιθαγενείς νιώθουν τέτοια άνεση με τέτοιου είδους εσώρουχα και ακόμη κι αυτοί φροντίζουν να κατασκευάζουν το συγκεκριμένο είδος ένδυσης στην πιο άνετη εκδοχή τους. Και όχι, δεν είναι καθόλου αστείο το θέαμα μιας γυναίκας που την ενοχλεί το εσώρουχο της. Ναι, έχει γίνει αντικείμενο πλάκας και χιουμοριστικών βίντεο και διαφημίσεων, αλλά δεν είναι αστείο.

Φυσικά, δεν είναι αστεία και τα σχόλια για ένα λάθος εσώρουχο, που ξεπροβάλλει με τον λάθος τρόπο ή «γράφει» κάπως ακαλαίσθητα κάτω από ένα λευκό παντελόνι ή ένα εφαρμοστό φόρεμα. Στο τέλος της ημέρας, ακόμη και η υποσυνείδητη πίεση και το “πες – πες” των διαφημίσεων θα οδηγήσει κάποια σε μια μικροσκοπική και ενοχλητική επιλογή και η μέρα θα περάσει με αυτό το μικροβάσανο, που όμως σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μετατραπεί σε πρώτης τάξεως εφιάλτη (φυσικά, υπάρχουν και εκείνες που τα ΄χουν βρει απολύτως με τη χρήση του συγκεκριμένου εσωρούχου, και μπράβο, αλλά τι γίνεται με όλες τις υπόλοιπες που δεν;). Και κάτι ακόμη: γιατί οι γυναικολόγοι επιμένουν ότι πρόκειται περί ανθυγιεινής επιλογής;

Σύμφωνα με την δρα Jill M. Rabin, μαία – γυναικολόγο, καθηγήτρια συνεργαζόμενη με το Albert Einstein College, ο βαθμός επικινδυνότητας για τη γυναικολογική υγεία έχει να κάνει με το πόσο λεπτό, πόσο στενό είναι το εσώρουχο και για πόσες ώρες τελικά θα φορεθεί από μία γυναίκα. Οι κολπίτιδες είναι μία από τις πιο σοβαρές αιτίες που στέλνουν μια γυναίκα στο κάθισμα της γυναικολογικής εξέτασης, όπως άλλωστε και οι αλλεργίες, που συνήθως προκαλούνται από το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο το εσώρουχο. Ειδικά το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και εκείνες που αναπτύσσονται στο ανθρώπινο σώμα, δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την εκδήλωση σοβαρών λοιμώξεων και μυκητιάσεων που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ανθεκτικές στη συμβατική φαρμακευτική αγωγή -ακριβώς λόγω της ζέστης.

Μερικά ακόμη πράγματα που αγνοούσαμε για το στρινγκ: – Δεν συνιστώνται ως μαγιό είτε σε πισίνα είτε στη θάλασσα, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται στο γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έντονη σωματική άσκηση και η τριβή του σε μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, όπως οι ερεθισμένες αιμορροϊδες ή ακόμη και η κολπική ξηρότητα. – Ασχέτως του τι υπαγορεύει ο κατασκευαστής, όπως όλα τα εσώρουχα πλένονται στους 60 βαθμούς και πρέπει να σιδερώνονται. Δεν έχει κανένα νόημα η σέξι ατμόσφαιρα, αν έχει τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και αν έχει διαταραχθεί η χημεία του σώματος. – Οι γυναικολόγοι είναι κατηγορηματικοί αναφορικά με τη χρήση αυτού του είδους των εσωρούχων κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος «ατυχήματος» που καραδοκεί, αλλά και το γεγονός ότι ευνοείται η ανάπτυξη και η μεταφορά μικροβίων, ανάμεσα σε δύο πολύ ευαίσθητες -από γυναικολογικής φύσεως- περιοχές που ξεκινούν από τα γεννητικά όργανα και καταλήγουν στον πρωκτό.

Με στοιχεία από Women’sHealth.com, Huffpost.com