MC MEDIA NETWORK

Friday, 29 March
Advertisement

Φυσική γέννα… 10 χρήσιμες συμβουλές για να γεννήσετε εύκολα!

Advertisement

Τα τρυφερά συναισθήματα που περιβάλλουν συνήθως την περίοδο της εγκυμοσύνης, σκιάζονται από την αγωνία και ενίοτε τον φόβο της γέννας. Μην ενδώσετε στον πανικό, πάρτε βαθιές ανάσες και συμμαχήστε με το σώμα σας και βοηθήσετε το να αντεπεξέλθει θετικά στην εμπειρία του φυσικού τοκετού.

- Advertisement -

1) Σωματική κίνηση: η εγκυμοσύνη καταπονεί κι επιβαρύνει το σώμα με αποτέλεσμα κάθε σας κύτταρο να σας «φωνάζει» να μείνετε αδρανείς. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να κινείστε, καθώς η γυμναστική είναι ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα για την προετοιμασία του φυσικού τοκετού. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι από τις πιο ασφαλείς και εύκολες μεθόδους εκγύμνασης. Εξειδικευμένες για εγκύους είναι οι ασκήσεις Kegel που δυναμώνουν τους μύες της πυέλου και των μηρών οι οποίοι θα δουλέψουν σκληρά την ώρα της γέννας. Η δύναμη των μηρών θεωρείται καθοριστική για την διευκόλυνση του φυσιολογικό τοκετό.

2) Καταπολέμηση του στρες: Αν και είναι πολύ φυσιολογικό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα του στρες να εκτοξεύονται στα ύψη, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να διατηρήσετε την ηρεμία και τον έλεγχο των συναισθημάτων σας την ώρα του τοκετού. Η απώλεια της ψυχραιμίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη καισαρικής τομής, σε αντίθεση με την ήρεμη συνεργασία με τη μαία ή τον μαιευτήρα. Οι καλύτεροι τρόποι να νικήσετε το στρες είναι ο διαλογισμός, η χαλαρωτική μουσική και η δημιουργία θετικών εικόνων για τον τοκετό στο μυαλό σας, με παράλληλη συνειδητή προσπάθεια να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις όταν σας κατακλύζουν.

3) Σωστές αναπνοές: Οι περισσότεροι αναπνέουμε μηχανικά χωρίς να προσέχουμε τον τρόπο που εισπνέουμε και εκπνέουμε. Στη διάρκεια του τοκετού ωστόσο, το να συγκεντρωθείτε στην ορθή αναπνοή μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασκηθείτε σε όλες τις τεχνικές: αναπνέετε από το στήθος, αναπνέετε από το στομάχι, πάρτε κοφτές, επιφανειακές ανάσες και δοκιμάστε εναλλαγές από βαθιές και επιφανειακές αναπνοές.

4) Σωστή διατροφή: Ο τρόπος που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον τοκετό. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διασφαλίσει ότι το μωρό θα ακολουθήσει φυσιολογικά τη διαδικασία του τοκετού, περιορίζοντας τις επιπλοκές. Κάποιες βασικές αρχές σωστής διατροφής είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος, όσπριων και γαλακτοκομικών. Προτιμήστε τα σκουρόχρωμα λαχανικά και περιλάβετε στη διατροφή σας ένα καλό ποσοστό από αμυλούχα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα εντόσθια, τις τροφές που περιέχουν ρετινόλη, τα ωμά θαλασσινά και τη ζάχαρη. Αποφύγετε επίσης τα φαγητά από εστιατόρια και καντίνες αμφίβολης υγιεινής καθώς μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια.

5) Διατηρείστε κανονικό βάρος: Η υπερβολική αύξηση του βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στη γέννα καταλήγοντας σε καισαρική τομή. Η παχυσαρκία μπορεί να καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση του μωρού στη διάρκεια του τοκετού, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες να γεννήσετε ένα υπέρβαρο μωρό δυσκολεύοντας τη γέννα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον αριθμό των κιλών που έχετε περιθώριο να πάρετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προσπαθήστε να μείνετε εντός των πλαισίων που θα σας θέσει.

6) Κρατήστε θετική στάση: Αποφύγετε να μπαίνετε σε συζητήσεις για τρομακτικά σενάρια τοκετού που συνήθως κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι παρανοϊκές ιστορίες για όλα τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Όταν κάποιο άτομο στον περίγυρο σας αρχίζει να περιγράφει τέτοια περιστατικά, προτιμήστε να απομακρυνθείτε από τη συζήτηση. Μην ενδώσετε στον πανικό και μην αφήσετε να φωλιάσουν στο μυαλό σας αρνητικές σκέψεις. Να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όπως και κάθε τοκετός.

7) Μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία: Εφοδιαστείτε με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία του τοκετού ώστε να αισθάνεστε προετοιμασμένη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λύσετε οποιεσδήποτε απορίες γύρω από την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Μην αφήνετε σκοτεινές περιοχές στο μυαλό σας και καταφύγετε σε βιβλία και αξιόπιστες επιστημονικές ιστοσελίδες για πληροφορίες, αποφεύγοντας ωστόσο αυτές που στηρίζονται σε μύθους.

8) Σύστημα στήριξης: Ακόμη και αν περνάτε αυτή την εγκυμοσύνη μόνη, χρειάζεστε δυνατό σύστημα υποστήριξης για να διανύσετε την πορεία μέχρι τον τοκετό. Φροντίστε να εμπλέξετε τον σύντροφό σας –αν υπάρχει- σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και να τον προετοιμάσετε σωστά ώστε να σταθεί δίπλα σας. Επιλέξτε προσεκτικά τα άτομα της οικογένειας και του φιλικού σας κύκλου που θα συμμετέχουν στον τοκετό, ώστε να έχετε κοντά σας ανθρώπους που κατεβάζουν το στρες και μπορούν να πάρουν ψύχραιμες αποφάσεις τις οποίες εμπιστεύεστε αν χρειαστεί.

9) Επιλογή του καλύτερου γιατρού: Πριν οριστικοποιήσετε την επιλογή του γιατρού σας συζητήστε μαζί του όλες τις πτυχές που σας απασχολούν. Αν είναι πολύ σημαντικό για σας να αποφύγετε την καισαρική, ρωτήστε την άποψη του για το θέμα και συζητήστε κατά πόσο θα έχει την επιμονή του φυσικού τοκετού την επίμαχη στιγμή. Μπορείτε ακόμη να τον ρωτήσετε και για το ποσοστό των φυσικών τοκετών που έχει στο ενεργητικό του σε σύγκριση με τις καισαρικές.

10) Νερό σε όλες εκδοχές του: Πέρα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης –που είναι απαραίτητη- δοκιμάστε και τις ευεργετικές ιδιότητες της άνωσης. Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και βυθιστείτε για να αισθανθείτε ανακούφιση από τους πόνους που προέρχονται από το επιπλέον βάρος. Η υδροθεραπεία, το κολύμπι σε πισίνα ή στη θάλασσα, είναι ευεργετικά σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Σιγουρευτείτε μόνο ότι το νερό είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό γιατί αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό. Ερευνήστε αν θέλετε και το ενδεχόμενο γέννας στο νερό, μια τεχνική που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και πλέον μπορείτε να την βρείτε και στην Κύπρο μέσω του γιατρού σας.

paidiatros.com

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK