Ξηρό δέρμα; Όχι πια!

Η ξηροδερμία είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο που είναι από τις ευαίσθητες περιοχές. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι διάφορες όμως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί άμεσα!

Τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ξηροδερμίας είναι η ερυθρότητα του δέρματος, ο κνησμός και το αίσθημα τραβήγματος. Το δέρμα σκάει και ξεφλουδίζει, γίνεται άγριο και θαμπό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα, τα χέρια, τις φτέρνες και στο πρόσωπο ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο και τα πλαϊνά της μύτης.

Οι αιτίες

Η κακή διατροφή, το στρες, το κάπνισμα, η Τρίτη ηλικία, η αφυδατωμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι ή το χώρο εργασίας και η διαρκής έκθεση στον ήλιο είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν την ξηροδερμία. Επίσης, διάφορες δερματολογικές παθήσεις ή η λήψη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν τοπική ή προσωρινή ξηροδερμία.

Οι λύσεις

Για να επαναφέρετε την ελαστικότητα του δέρματος σας και να γίνει λαμπερό και λείο θα πρέπει να προσέξετε αρκετά σημεία της καθημερινότητάς σας.

  • Πίνετε πολύ νερό! Το νερό είναι το Α και το Ω για την ενυδάτωση. Το ιδανικό είναι να πίνουμε 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με λαχανικά, φρούτα και ω3 λιπαρά για αναπληρώσετε την έλλειψη βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία της επιδερμίδας.
  • Ελαττώστε το κάπνισμα και το αλκοόλ που αφυδατώνουν το δέρμα σας και το κάνουν να φαίνεται κουρασμένο.
  • Ανοίξτε τα παράθυρα! Η ανανέωση του αέρα στο σπίτι και τον χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντική για να έχουμε μια υγιή όψη της επιδερμίδας.
  • Κλείστε το κλιματιστικό! Οι χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες από το κλιματιστικό ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια το δέρμα αφυδατώνεται.
  • Να χρησιμοποιείτε μέτρια θερμοκρασία νερού κατά τη διάρκεια του ντους αλλά και στο πρόσωπο. Το πολύ κρύο ή πολύ ζεστό νερό θα κάνουν το δέρμα ακόμα πιο ξηρό.
  • Επιλέξτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα κατάλληλα για ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
  • Μετά το ντους, να απλώνετε πάντα μια ενυδατική κρέμα σώματος ειδική για ξηρές επιδερμίδες.
  • Για το πρόσωπο, εκτός από τον καθημερινό καθαρισμό με ειδικό γαλάκτωμα, λοσιόν και ενυδατική κρέμα, θα πρέπει να κάνετε 2 φορές την εβδομάδα (ή και περισσότερο αν η επιδερμίδα το έχει ανάγκη) μάσκες προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη. Επίσης, η αντηλιακή προστασία σας είναι απαραίτητη χειμώνα – καλοκαίρι.
  • Επισκεφτείτε έναν δερματολόγο ή μια αισθητικό που θα σας προτείνουν θεραπείες ειδικές για την περίπτωση και το σημείο όπου βρίσκεται το πρόβλημα.