Πώς να ψωνίζετε σωστά και υγιεινά στο σουπερμάρκετ

Καθώς περπατάτε στους διαδρόμους ενός σουπερμάρκετ είναι λογικό να θαυμάζετε τα διάφορα τρόφιμα και τις προσφορές που υπάρχουν, θα πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας πως εύκολα μπορείτε να ξεφύγετε και να αγοράσετε τρόφιμα που δεν χρειάζεστε και να επιβαρύνετε και την υγεία σας και σίγουρα την τσέπη σας. Θα σας βοηθήσω στο πως να μπορέσετε να πάρετε αυτά που χρειάζεστε και να φύγετε κερδισμένοι.

Πρώτα να θυμάστε ότι η διαρρύθμιση ενός σουπερμάρκετ είναι με τρόπο ώστε να αγοράζετε όσο το δυνατό πιο πολλά πράγματα. Το γάλα και το ψωμί που είναι τα πιο απαραίτητα σε κάθε σπίτι είναι πάντοτε πίσω στο τέρμα για να περάσετε πρώτα από αρκετούς διαδρόμους μέχρι να φτάσετε εκεί. Στα μεσαία ράφια υπάρχουν οι εταιρείες που δίνουν τα περισσότερα χρήματα και στα κάτω με πάνω πιο ψηλά ράφια είναι οι εταιρείες που δίνουν πιο λίγα χρήματα. Τα παιδικά κουτιά έχουν πολλά χρώματα για να κάνουν τα παιδιά να τα επιθυμούν περισσότερο και πολύ συχνά είναι σε ράφια που δίπλα υπάρχουν και άλλα προϊόντα που θα τραβήξουν την προσοχή στα παιδιά. Δίπλα στα ταμία επίσης υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορεί να μην χρειάζεστε όμως είναι ο τελευταίος σταθμός πριν φύγετε από το κατάστημα και ως συνήθως περιμένετε στην σειρά για να πληρώσετε, άρα υπάρχουν πράγματα που και πάλι θα τραβήξουν είτε την δική σας προσοχή είτε των παιδιών σας. Πως θα φύγετε τότε με τα απαραίτητα;

– Η καλύτερη ώρα να ψωνίσετε είναι το πρωινό μετά από ένα καλό πρόγευμα ή αμέσως μετά το μεσημεριανό σας όπου είστε τελείως χορτάτοι γιατί αν πάτε στο σουπερμάρκετ πεινασμένοι θα βάζετε ότι βλέπετε στο καρότσι σας.

– Διαλέξετε την καλύτερη για εσάς υπεραγορά, δηλαδή αυτήν που θα νιώθετε πως βρίσκεται τα πράγματα που χρειάζεστε εύκολα και να μην πηγαίνετε τις ώρες που έχει μεγάλο αριθμό αγοραστών (5-7 μ.μ ή το σαββατοκύριακο πριν το μεσημέρι).

– Να έχετε πάντοτε μαζί σας μια λίστα με τα απαραίτητα που χρειάζεστε και να βάζετε στόχο να παίρνετε μόνο αυτά που υπάρχουν σε αυτή την λίστα.

– Να θυμάστε ότι πολλές φορές οι προσφορές δελεάζουν για να αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε ή ποσότητες περισσότερες από αυτές που θέλετε. Δηλαδή ένα μεγαλύτερο κουτί με δημητριακά ή βούτυρο για να πάρετε το άλλο σε χαμηλότερη τιμή. Με αυτό τον τρόπο αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα και είναι πολύ πιθανό μετά να καταναλώσετε πιο γρήγορα το προϊόν αυτό στο σπίτι σας και να ξοδέψετε και περισσότερα χρήματα αφού τα πιο μεγάλα κουτιά είναι πιο ακριβά από τα κανονικά κουτιά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να αγοράσετε 2 κουτιά από μπισκότα για να πάρετε το άλλο δωρεάν, όμως εσείς να χρειάζεστε ένα μικρό κουτί με μπισκότα και να αναγκαστείτε να πάρετε τα δύο κουτιά και πιθανότατα να τα καταναλώσετε την ίδια περίοδο που θα καταναλώνατε και ένα μικρό κουτί με μπισκότα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρασυρθείτε και να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα καταναλώνατε αν περνάτε ένα μικρό κουτί.

– Αν ένα προϊόν έχει περιπλοκή ονομασία και η διατροφική του επεξήγηση δεν είναι ξεκάθαρη τότε καλύτερα να μην το αγοράσετε.

– Μια άλλη έξυπνη λύση είναι να διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες με την διατροφική επεξήγηση για να έχετε τον έλεγχο του τι αγοράζετε. Ένα παράδειγμα είναι να προσέχετε αν ένα προϊόν περιέχει μειωμένα λιπαρά ή μειωμένο νάτριο ή ζάχαρη.

Να επιλέγετε πάντοτε φρέσκα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πατάτες) είναι πιο υγιεινά χωρίς χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.

– Ψωνίστε προϊόντα εποχής είναι σίγουρα καλύτερα για την υγεία σας.

– Επιλέγετε οργανικά τρόφιμα γιατί έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν απεριόριστα θετικά στην υγεία μας όμως προσοχή γιατί δεν σημαίνει πως αν είναι οργανικό έχει και μειωμένες θερμίδες ή πως επιτρέπετε να καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

– Επιλέξτε ψάρια, κρέας και τυριά από τα σημεία που τοποθετούνται εκείνη την ώρα στην συσκευασία τους παρά τα προσυσκευασμένα προϊόντα.

– Αν γνωρίζετε ένα προϊόν και σας αρέσει τότε μην το αλλάζετε με κάποιο άλλο απλά επειδή είναι σε προσφορά.

Μια επίσκεψη στην φρουταριά της γειτονίας σας, είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μόνο τα απαραίτητα προϊόντα που χρειάζεστε.

Καλή Τύχη!!!