MC MEDIA NETWORK

Wednesday, 24 April
Advertisement

Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη εποχή για τοκετό είναι η άνοιξη!

Advertisement

Από Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου…

- Advertisement -

Η απόκτηση παιδιού, η ολοκλήρωση της ένωσης δύο ανθρώπων συνδεδεμένων με τα δεσμά του γάμου απασχολεί σήμερα πολύ περισσότερα ζευγάρια απ’ ότι οι περισσότεροι από μας φανταζόμαστε ίσως. Στη διάρκεια ενός έτους, επιτυγχάνουν τη σύλληψη μόνο λίγο περισσότερο από τα ¾  των ζευγαριών που δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη γιατί επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, χωρίς αυτοί να αντιμετωπίζουν γνωστό ή αποδεδειγμένο πρόβλημα γονιμότητας. Στο δεύτερο χρόνο προσπάθειας το ποσοστό ανεβαίνει ίσως και πιο ψηλά από το 90%. Το αν η γυναίκα θα μείνει ή όχι έγκυος με την πρώτη ή τη δεύτερη προσπάθεια είναι θέμα τύχης, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να απογοητευόμαστε και να κυριευόμαστε από ηττοπάθεια και αγωνία αν η επιθυμία μας δεν πραγματοποιηθεί μεμιάς, αν οι προσπάθειες μας δεν έχουν αποτέλεσμα αμέσως. Άλλωστε η αγωνία μπορεί να εμποδίσει ακόμα περισσότερο τη σύλληψη και να δημιουργηθεί έτσι μια επιπρόσθετη αιτία για αποτυχία, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος εκτός από τη ψυχολογική φόρτιση της μέλλουσας μητέρας.

Υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία η σύλληψη δεν επιτυγχάνεται, έστω κι αν το ζευγάρι προσπαθεί επανειλημμένα για πάνω από ένα έτος να την επιτύχει και δεν το καταφέρνει, αν και βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η ραγδαία και συνεχής εξέλιξη της επιστήμης όμως, μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων ζευγαριών να αποκτήσουν το δικό τους παιδί και να βιώσουν το συνταρακτικό συμβάν της τεκνοποίησης, έστω κι αν υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες (ακόμα και αντικειμενικές) στη σύλληψη.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις αλλά και έρευνες με τη δημιουργία τεχνητών κλιματολογικών συνθηκών που έχουν γίνει, η καλύτερη εποχή για τον τοκετό είναι η άνοιξη, επομένως καλύτερη περίοδος για να μείνει έγκυος η μέλλουσα μητέρα είναι το καλοκαίρι. Στατιστικά εξάλλου, επιβεβαιώνεται ότι αυτό προτιμούν και οι περισσότερες γυναίκες.

Οι προσπάθειες της μέλλουσας μητέρας να μείνει έγκυος θα πρέπει να επικεντρωθούν πάνω στις γόνιμες ημέρες. Ο κύκλος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Με συστηματική παρακολούθηση του κύκλου οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να συμπεράνουν ποιες είναι οι μέρες της ωορρηξίας οπότε και έχουμε περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Στην περίπτωση που ο κύκλος είναι ακανόνιστος, ο γιατρός θα δώσει ορισμένες συμβουλές και θα κάνει ορισμένες υποδείξεις που θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη των γόνιμων μας ημερών.

Είναι χρήσιμο, πριν αποφασίσει η μέλλουσα μητέρα να αποκτήσει παιδί, να σημειώνει για λίγους μήνες προηγουμένως την πρώτη μέρα της περιόδου της κάθε φορά. Να μετρά το διάστημα από την πρώτη μέρα που αδιαθετεί έως και την παραμονή της επόμενης εμμηνορρυσίας της. Αν έχει κανονικό κύκλο, ο αριθμός των ημερών που μεσολαβούν ανάμεσα στις περιόδους θα είναι περίπου ο ίδιος. Αν διαπιστώσει σημαντική απόκλιση, καλύτερα να ανιχνεύει τις γόνιμες της ημέρες, μετρώντας τη θερμοκρασία της ή κάνοντας το ειδικό τεστ. Αν ο κύκλος διαρκεί γύρω στις είκοσι οκτώ ημέρες, η ωορρηξία γίνεται περίπου δεκατέσσερις ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο.

Στις περιπτώσεις που φαίνεται πως η πολυπόθητη σύλληψη δεν έρχεται μετά από επανειλημμένες προσπάθειες  και χωρίς εμφανή λόγο, πρέπει να στραφούμε στην επιστήμη η οποία σήμερα μπορεί να επιλύσει σήμερα προβλήματα που στο παρελθόν φάνταζαν δυσεπίλυτα, ή ακόμα και άλυτα.

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK