MC MEDIA NETWORK

Saturday, 20 April
Advertisement

NOCTURNAL ANIMALS (Νυχτόβια Πλάσματα)

Advertisement

Από την 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στους κινηματογράφους

- Advertisement -

Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ & THE MALL OF CYPRUS Λευκωσία,

Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ & ΡΙΟ Λεμεσός,

Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ Λάρνακα,

ΤΗΕ ΜΑLL OF PAPHOS Πάφος.

Πρωταγωνιστούν:                 Τζέικ Τζίλενχαλ

Έιμι Άνταμς

Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον

Άιλα Φίσερ

Μάικλ Σάνον

Άρμι Χάμερ

Έλι Μπάμπερ                       

Σκηνοθέτης:                           Τομ Φορντ                                     

Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993) ο Φορντ, πιστός στην πολύπλοκη, θεατρικά στιλιζαρισμένη αισθητική του, αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Έιμι Άνταμς), μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα «Νυκτόβια Πλάσματα» κατατάσσονται στο είδος του ερωτικού θρίλερ, με κυρίαρχα στοιχεία τον έρωτα, τη βία και την εκδίκηση. Πρόκειται για την ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993).Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε πως τα «Νυκτόβια Πλάσματα» ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας και κατέχει 3 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (σκηνοθεσίας, σεναρίου, β’ ανδρικού ρόλου).
Η Σούζαν (Έιμι Άνταμς) τώρα ζει στα μεσοαστικά προάστια ως σύζυγος γιατρού και βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ), όταν απρόσμενα παραλαμβάνει ένα πακέτο που εμπεριέχει ένα χειρόγραφο του πρώτου μυθιστορήματος του πρώην συζύγου της.
Ένα βράδυ που είναι, για άλλη μια φορά, μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, το οποίο εγκατέλειψε δεκαπέντε χρόνια πριν, Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» το οποίο και της έχει αφιερώσει. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Τόνι, καθηγητής μαθηματικών, πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, συναντά τη συμμορία του Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (Άιλα Φίσερ) και την κόρη του. Από την στιγμή εκείνη η Σούζαν νιώθει απειλή και παρόν και παρελθόν αρχίζουν να συγχέονται. Καθώς διαβάζει το χειρόγραφο, βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στο παρελθόν, αναγκασμένη να αντιμετωπίσει το σκοτάδι μέσα της.

TOM FORD: H ΣΟΥΖΑΝ ΤΟΥ “NOCTURNAL ANIMALS” ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Τομ Φορντ ζει μια ζωή ονειρικά πλασμένη – μόνο που την έπλασε ο ίδιος, κυριολεκτικά με τα χέρια και το μυαλό του και δεν είναι και πάντα τόσο ονειρική. Ο εμπνευσμένος Τεξανός σχεδιαστής μόδας κατέκτησε την παγκόσμια σκηνή όταν, το ’90, ανέλαβε τον παρακμάζοντα οίκο Gucci και τον ανήγαγε σε ναό του στιλ, του πόθου και του κέρδους. Από τότε η πορεία του τράβηξε διάφορα μονοπάτια, μέχρι σήμερα, στα 55 του, που θεωρείται ένας από τους ωραιότερους άντρες του κόσμου, είναι ένας από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους δημιουργούς στο σύμπαν του στιλ και μοιάζει να έχει τακτοποιήσει και την προσωπική ζωή του: ζει κατά βάση στο Λος Αντζελες, με τον εδώ και τρεις δεκαετίες σύντροφό του Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ, που παντρεύτηκε πριν δυο χρόνια και τον 4χρονο γιο τους, Τζακ.

Η νέα ταινία του Τομ Φορντ, το «Nocturnal Animals», ήρθε επτά χρόνια μετά το «A Single Man», έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, έκανε τους πάντες να μιλούν για τα ερχόμενα Οσκαρ (το «A Single Man» ήταν υποψήφιο για την ερμηνεία του Κόλιν Φερθ στον α’ ανδρικό ρόλο) και συνέχισε τη θεαματική πορεία του στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Ανάμεσα στα δυο, μεταξύ 2 και 9 Σεπτεμβρίου, ο Τομ Φορντ πέρασε κι από τη Νέα Υόρκη, όπου παρουσίασε τη φθινοπωρινή κολεξιόν του, για να μην κάθεται.

Στο «Nocturnal Animals», ο Τομ Φορντ διασκευάζει ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Οστιν Ράιτ και τολμά, μένοντας πάντα πιστός στην πολύπλοκη, γεμάτη κομψό στιλ και θεατρικότητα αισθητική του, να συνδέσει σ’ ένα δίωρο δύο ταινίες κι ένα βιβλίο σε μια οθόνη. Ηρωίδα-κλειδί της ταινίας είναι η Σούζαν (Εϊμι Ανταμς), επιμελήτρια εκθέσεων, δυστυχισμένη στο γάμο της με τον αποστασιωποιημένο Χάτον του Αρμι Χάμερ. Μένοντας μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το «Nocturnal Animals», το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Εντουαρντ, που υποδύεται ο Τζέικ Τζίλενχαλ. Ο Εντουαρντ δεν έχει ξαναπαντρευτεί και, επιπλέον, τής έχει αφιερώσει το βιβλίο. Μέσα στο μυθιστόρημα που διαβάζει και που αποτυπώνεται με τη σειρά του στην οθόνη, ο Τόνι (τον υποδύεται σε διπλό ρόλο επίσης ο Τζίλενχαλ), πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, που παίρνει φρικτή τροπή, συναντά τη συμμορία του Ααρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (υποδύεται η Αϊλα Φίσερ) και την κόρη του.

Στην εκτεταμένη και συναρπαστική συνέντευξή του στο The Hollywood Reporter, ο Τομ Φορντ μιλά με κατανόηση, ευαισθησία και ταύτιση για την κεντρική ηρωίδα του και για το πώς ο καταναλωτισμός και ο υλισμός μπορούν να σου ρουφήξουν την ψυχή – κι ας είναι ο άνθρωπος που πουλά μια τσάντα 19.400 δολάρια! «Η Σούζαν, κυριολεκτικά, είμαι εγώ. Είναι ένας άνθρωπος που έχει υλικά πράγματα στην κατοχή του αλλά συνειδητοποιεί – αυτό σε μένα συνέβη πριν επτά, ίσως οκτώ, χρόνια – ότι δεν είναι αυτά τα σημαντικά πράγματα. Παλεύει με τον κόσμο στον οποίο ζω εγώ: τον κόσμο των παράλογα πλούσιων ανθρώπων, του ρηχού και του κενού που παρατηρώ στον πολιτισμό μας. Η ζωή μπορεί να είναι μια ατέρμονη αναζήτηση για κάποιου είδους ευτυχία που μας διαφεύγει. Γιατί η όλη σύλληψη της ευτυχίας, όπως πλασάρεται στη δική μας κουλτούρα, δεν υπάρχει. Κανείς δε θα ζήσει ευτυχισμένος για πάντα. Αν αγοράσεις αυτό και κάνεις το άλλο και χτίσεις εκείνο το σπίτι, δε θα γίνεις ευτυχισμένος. Η ζωή είναι ευτυχία, λύπη, τραγωδία, χαρά. Αλλά δεν είναι αυτό που μαθαίνουμε, δεν είναι αυτό που σπρώχνει η κουλτούρα μας μέσα στο κεφάλι μας.»

Ο Τομ Φορντ μοιάζει, σήμερα, να έχει βάλει υπό έλεγχο την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε από μικρή ηλικία και τον αλκοολισμό του. Αλλά, όπως εξηγεί, δεν έχει ξεμπερδέψει με τις σκοτεινές σκέψεις του κι ούτε προβλέπεται: «Η μάχη μου ενάντια σ’ όλα αυτά είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Τώρα είναι αρκετά ελεγχόμενα: δεν πίνω – κι αυτό είναι τεράστιο για μένα. Είμαι μάλλον προσγειωμένος. Εχω μια υπέροχη οικογενειακή ζωή. Αθλούμαι, παίζει τένις κάθε μέρα, όλα αυτά τα μικροπράγματα. Αλλά το μόνο που σκέφτομαι συνέχεια είναι ο θάνατος. Δεν περνά μέρα, ούτε καν ώρα, που να μη σκεφτώ το θάνατο. Νομίζω ότι γεννιέσαι κάπως. Ετσι βγαίνεις στη ζωή.»

Οπως φαίνεται, βέβαια, ο Τομ Φορντ στους γύρω του μεταδίδει λιγότερο σκοτάδι και περισσότερο φως. Ο αγαπημένος του πρωταγωνιστής του «A Single Man», ο Κόλιν Φερθ, λέει γι’ αυτόν: «Είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες με τους οποίους έχω δουλέψει μέσα σε 30 χρόνια. Η κομψότητα κι η συγκρότηση του Τομ είναι εμφανείς στον καθένα. Είναι άψογος, ψύχραιμος, εύγλωττος κι ευγενής. Το πάθος του είναι μεταδοτικό. Σε κάνει να θέλεις να πέσεις με τα μούτρα στα ταξίδια, ή τα βιβλία, ή τις γκαλερί. Ή, τουλάχιστον, να τα γκουγκλάρεις!»

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK